Loading...

#KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam

#KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam - Hallo sahabat JAGAD LELEMBUT, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul #KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel DUKUN SAKTI, Artikel GENDERUWO, Artikel HANTU, Artikel KUNTILANAK, Artikel POCONG, Artikel TEMPAT ANGKER, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Loading...
Judul : #KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam
link : #KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam

Baca juga


#KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam


Bahan-Bahan:
600 gm mee kuning
100 gm isi ayam [hiris nipis]
100 gm udang
250 gm sawi hijau [potong kecil]
100 gm bunga kubis [hiris]
100 gm kobis [hiiris]
1 biji cili merah [mayang]
1 s/b lada hitam
3 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]

Bahan hias
3 batang daun sup ]
3 batang daun bawang ] potong pendek
garam [jika perlu]

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan air. Biarkan sehingga lembut.
3. Bila ayam sudah masak, masukkan udang. Kacau rata.
4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
5. Masukkan bahan sayuran lain. Kacau rata.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.

INI CARA MAMA MASAK TADI, IKUT APA YANG ADA DALAM PETI SEJUK. Resepi Kak Liza hanya menjadi guidance mama sahaja.

1. Buat poached egg. Walaupun tak berapa jadi elok, tapi bolehlaaaa daripada tak de. Ketepikan.
2. Siang udang, basuh kulitnyanya dan masukkan air. Rebus untuk ambil stok. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih tumbuk dan sikit cili kisar, hingga garing dan wangi.
4. Masukkan ayam, udang dan kek ikan. Kacau rata.
5. Masukkan sos tomato, kicap pekat, kicap manis bersama stok udang dan juga batang sawi. Masukkan garam dan sedikit gula.
6. Masukkan mee kuning, tomato ceri dan kobis, kacau rata. Tolak mee ke tepi kuali dan masukkan poached egg.
7. Sebelum tutup api, masukkan daun sawi, kacau dan tutup api. Siap.


Sumber Asal: MamaFami's Spice N Splendour

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner


Demikianlah Artikel #KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam

Sekianlah artikel #KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel #KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam dengan alamat link https://jagadlelembututama.blogspot.com/2017/07/koleksi-resipi-mee-hailam.html
Loading...

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "#KOLEKSI RESIPI ~ Mee Hailam"

Post a Comment