Loading...
link : #KOLEKSI RESIPI ~ Apam Daun Rambai @ Apam Johol
#KOLEKSI RESIPI ~ Apam Daun Rambai @ Apam Johol
RESIPI APAM DAUN RAMBAI @ APAM JOHOL
BAHAN-BAHANNYA:
-Daun rambai secukupnya
-300 g tepung gandum
-2 sudu marjerin
-100 gula merah ( larutkan dengan 1 1/2 cawan air)
-2 sudu besar gula pasir
-1/2 bungkus ibu roti mauripan
CARA MEMBUATNYA:
1. Satukan marjerin dengan tepung sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan ibu roti dan gula pasir ke dalam tepung.
3. Tuangkan larutan gula melaka yang telah ditapiskan kedalam adunan sedikit demi sedikit.
4. Bancuhan adunan jangan terlalu cair. Perap adunan sehingga naik 2 kali ganda / perap sehingga 3 jam -
5. Pastikan sebelum dibalut dengan daun rambai, mestilah yang telah dibersihkan.
6. Sebelum dibalut dengan daun rambai, permukaan daun hendaklah disapukan minyak masak sedikit kemudian baru diletakkan bancuhan adunan.
7. Letakkan 3/4 penuh adunan pada daun. Ini kerana adunan akan mengembang apabila dikukus.
8. Kukus kuih selama 20 minit atau sehingga masak.
SELAMAT MENCUBA!! PASTI SODAP!
Demikianlah Artikel #KOLEKSI RESIPI ~ Apam Daun Rambai @ Apam Johol
Sekianlah artikel #KOLEKSI RESIPI ~ Apam Daun Rambai @ Apam Johol kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel #KOLEKSI RESIPI ~ Apam Daun Rambai @ Apam Johol dengan alamat link https://jagadlelembututama.blogspot.com/2017/12/koleksi-resipi-apam-daun-rambai-apam.html
Loading...
0 Response to "#KOLEKSI RESIPI ~ Apam Daun Rambai @ Apam Johol"
Post a Comment